• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

HDP’li Akdoğan: Çukurca olayını meclise taşıdı

HDP’li Akdoğan: Çukurca olayını meclise taşıdı
HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yaşananlarla ilgili TBMM'ne soru önergesi verdi.

Akdoğan, İç İşleri Bakanı Sayın Efkan Ala’ya soru önergesi göndererek Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 99. Maddeleri gereğince cevaplandırılmasını istedi. TBMM’ne Çukurca ilçesinde yaşananlarla ilgili soru önergesi veren HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan,

2 Aralık 2015 Tarihinde Hakkâri Çukurca ilçesinde savcılık talimatıyla polis ve özel harekât timlerin katılımıyla, herhangi bir gerekçe göstermeden şehir merkezinde bulunan esnafların iş yerlerine baskın yapılarak eşyalarına el konulmuştur dedi.

Akdoğan yazısında,”İş yerlerine baskın yapılan esnaf ve destek olan halk baskını protesto etmek için oturma eylemi gerçekleştirmiş yine aynı nedenle bütün esnaf üç günlük kepenk kapatma eylemi gerçekleştirilmiştir.

Esnaf temsilcilerin ve yerel yöneticilerin kaymakamlıkta görüştükleri yetkililer meselenin adli bir durum olduğunu kendilerinin bu baskınla bir ilgisi bulunmadığını söylemişler.

Bu görüşmeye akabinde 7 Aralık 2015 Tarihinde akşam saatlerinde yine polis ve özel harekât timlerin desteğiyle esnafa baskın yapılmış esnafın bir takım eşyasına el konulmuştur.

Esnafın demokratik hakkı olan protesto hakkını kullanırken güvenlik güçleri kendilerine gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalede bulunulmuş, üzerine ateşli silahlarla ateş edilmiştir. Polislerin bu uygulamalarını görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da saldırı girişiminde bulunmuş kendilerine ağır hakaretlerde bulunarak kameralarına el koymaya çalışmışlar.

Tarım ve hayvancılık gibi ekonomik yaşam alanları askeriyenin kontrolünde olan Çukurca’da, halkının tek geçim kaynağı olan ticarete yönelik bu tarz saldırılar halkı top yekûn cezalandırma ve toplumsal sorunların oluşumuna zemin hazırlama amacı taşımaktadır.

Hakkâri Çukurca ilçesi sahip olduğu konum gereği toplumsal olayların gerçekleşme oranı çok düşüktür. Ancak son dönemlerde devlet kurumları içindeki bazı birimler yaşanan bu huzur ortamını örneğinin başka bir yerde yaşanmamış bir uygulamaylasabote ederek, halkla güvenlik güçlerini çatıştırma gayreti içindedir.

Bu bağlamda; Çukurca ilçesinde daha önce yapılmamış ve örneğinin başka yerde yaşanmamış böylesi bir baskın neden yapılmıştır? Bu baskının son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerle ilgisi var mıdır? Halk cezalandırılmaya mı çalışılıyor?

Ticaretten başka geçim kaynağın olmadığı Çukurca’da esnafa yönelik baskının ve eşyalara el koyma emrini kim verdi? Gerekçesi nedir?

Aldığımız bilgilere göre ilçe mülki amirinin emri ve haberi olmadan yapılan bir baskındır? İlçe kaymakamın haberi olmadan nasıl böyle bir baskın yapılabiliyor?

Baskında el konulan malzemelere ne yapıldı? Esnafın mağduriyeti giderilecek midir? El konulan eşyalar esnafa iade edilecek mi?

Çukurca şehir merkezin yıllardır yaşadığı sakin ortamı birden bozma gayreti içinde olan devlet birimleri araştırılıyor mudur? Halkla güvenlik güçlerini çatıştırma amacı taşıyan bu baskınlar bakanlığınız da adli bir uygulama olarak mı görüyor?" denildi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 4005 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim