• BIST 9916.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

‘Hiçbir basın mensubunun yargılanmasını istemeyiz’

‘Hiçbir basın mensubunun yargılanmasını istemeyiz’
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, başbakan yardımcılarının yeni görevleri, Rusya ile kriz, çözüm sürecinde yeni dönem ve tutuklanan gazeteciler ile ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşk’ünde toplandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, toplantı sonlanmadan basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, yeni hükümette Başbakan Yardımcılarının görevlerinin belirlendiğini kaydederek, buna göre;kendisinin kamu diplomasisinden sorumlu başbakan yardımcısı,

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in kamu ile hükümet arasındaki ilişkilerden sorumlu başbakan yardımcısı, Lütfi Elvan’ın reform ve yatırımlardan sorumlu başbakan yardımcısı, Yalçın Akdoğan’ın TİKA ve yurtdışı ilişkilerden sorumlu başbakan yardımcısı ve Mehmet Şimşek’in ise ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olduğunu kaydetti.

Rusya’ya ait uçağın Türkiye tarafından düşürülmesi ardından iki ülke arasında derinleşen krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, bir soru üzerine, Türkiye’nin Rusya ile çok sayıda ekonomik ilişkileri olduğunu söyledi.

‘Rusya’yla çok sayıda ekonomik ilişkimiz var’

Kurtulmuş, “Vize muafiyeti konusu, Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi, ticari olarak yapılan işler, tarım ürünlerinin karşılıklı olarak ithalat ve ihracatıyla ilgili gelişmeler, Rus doğalgazının Türkiye üzerinden geçmesi ile ilgili görüşmeler, ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki Ruslarla ilgili olan mutabakatımız şöyle saymaya başladığınız zaman Türkiye ile Rusya arasında sadece vize muafiyetiyle ilgili bir ilişki yok.

Çok sayıda ekonomik ilişki var. Dolayısıyla olayın sıcaklığı ve hassasiyetiyle Rus tarafından bazı tedbirler alınabilir. Buna karşı olarak da Türkiye’nin hangi tedbirleri alacağını müzakere ediyoruz. Ama bunların uzun sürmeyeceğini temenni ediyoruz. Böylesine bir olay dolayısıyla Rusya’nın Türkiye ilişkilerini hepten gözden çıkaracağını asla tahmin etmiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın ‘özür’ talebi

Kurtulmuş, Rusya’nın Türkiye’den ‘özür’ talebiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Dile getirilen her bir ifadenin bir de diplomatik anlamı var. Bu uçağın vurulduğu anda milliyetinin bilinmediğini dile getirdik. Bu süreçte herkes karşılıklı olarak diplomatik olarak sözlerini dikkatle seçiyorlar. Eğer bunun Rus uçağı olduğu bilinseydi böyle bir olay vuku bulmazdı.

Eğer o kanallarda uyarılar yapıldığında karşı taraf ‘biz Rus uçağıyız’ diye en azından ikazda bulunsaydı herhalde böyle bir olay vuku bulmazdı.

“Rusya ile bu kadar yakın ilişkilerimiz var. Stratejik ve ticari ortaklıklarımız var. Rus tarafının da bile bile isteyerek Türkiye tarafında Türkiye’ye düşmanca bir tavır içerisinde olmayacağını bildiğimiz için Rus uçağı olsaydı böyle olmazdı diyoruz. Ruslar herhalde gelip uçaklarıyla Türkiye’yi bombalar diye endişe etmeyiz. Onun için bunu bu rahatlıkla söylüyoruz.”

‘Hiçbir basın mensubunun tutuklanarak yargılanmasını istemeyiz’

MİT TIR’ları haberi nedeniyle Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına ilişkin de konuşan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Biz Türkiye’de hiçbir basın mensubunun tutuklanarak yargılanmasını istemeyiz. Aslolan bu anlamda basın mensuplarının tutuksuz yargılanması süreçleridir. Tutuklu yargılanması süreci istisnai bir süreçtir. Ancak biz yürütme tarafıyız. Yargı tarafıysa tamamen yürütmeden bağımsız olarak işlerini sürdürüyorlar. Devam etmekte olan bir süreç var.

Biz önce şunu ortaya koymak durumundayız. Bu kişilerin -sayın Can Dündar ve Erdem Gül’ün- gazeteci olmaları vasfı ayrı bir vasıftır ama gazeteci de siyasetçi de herhangi bir şekilde suçla ilişkilendirilebilir ya da itham edilebilir. Ortada henüz bir iddia vardır.

Bu iddia çerçevesinde bu iki arkadaşımızın yargılanma süreci devam ediyor. Konunun iddia edildiği kadarıyla elimizde metinler var. Savcılığın iddiasındaki esas şey gazetecilik faaliyetleri dolayısıyla bu arkadaşlarımız itham edilmiyor. Gizli kalması gereken devletin bilgililerini ve sırlarını bir türlü ifşa etmek ya da casusluk sayılabilecek bir takım faaliyetlerde bulunmak konusundan itham ediliyor. Ümit ederiz ki, mahkeme bu süreçlerde objektif ve adil davranır.”

‘Çözüm süreci’

Kurtulmuş, “Çözüm sürecinden sorumlu bundan sonra siz mi olacaksınız?” sorusuna da yanıt verdi.

“Hayır, benimle ilgili görev alanları kamu diplomasisi dediğimiz, siyasi anlamda kamunun bilgilendirilmesi ve bununla ilgili kurumlar TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK ve diğer kurumların koordinasyonundan sorumluyum. Yasa gereği, milli birlik ve kardeşlik ile ilgili başbakanın koordinasyonunda ilgili başbakan yardımcılarının katıldığı bir kurul bu anlamda milli birlik ve kardeşlik projesinden sorumlu olacaktır.”

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim