• BIST 9460.69
  • Altın 2495.18
  • Dolar 32.592
  • Euro 34.7956
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

ÇOCUK SPORLARIYLA İLGİLİ SORUN

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Çocuklar spor yapmayı sever. Sıkı çalışmayı, takım çalışmasını, hesap verebilirliği, sabrı, başarısızlıkla başa çıkmayı öğrenir ve takım arkadaşları ve antrenörleriyle ömür boyu sürecek dostluklar geliştirir.

Araştırmalar, "spor yapan çocukların daha az obez olma, sınıfta kalma, üniversite kazanma, kronik hastalıklara yakalanmama ve ebeveyn olarak aktif olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu" gösteriyor.  Peki neden daha fazla çocuk oyun oynamıyor?

Araştırmalar, çocukların %50'sinin 11 yaşına kadar sporlarını, %70'inin ise 13 yaşına kadar bıraktığını gösteriyor. Daha yakın tarihli bir araştırma, çocukların %76'sının düzenli olarak yüksek kalori yakan sporlara katılmadığını gösterdi. Bu, çocukların yaklaşık %80'i sporun inanılmaz faydalarını kaçırdığını gösteriyor.

Fiziksel olarak gelişmeye ve potansiyellerine ulaşmaya bile zaman bulamadan hayatlarının bir döneminde pes ediyorlar. Uzmanlaşmanın fiziksel taleplerinin, performans gösterme baskısının ve dinlenme eksikliğinin bu genç sporcularda  yaralanma, tükenme  sporu bırakma riskini artırdığını söyleye biliriz.

 Özellikle çocuklar büyüdükçe, başarının tek amacı veya ölçüsü kazanmaktır. Ne yazık ki, kazanmak size ne kadar iyi oynadığınızı söylemez. Özellikle takım sporlarında. Bazen iyi oynuyorsun ama rakip daha iyiydi. Bazen daha iyi oynarsın ama kontrol edemediğin faktörler yüzünden kaybedersiniz. Kazanmak önemlidir, ancak her zaman performans ve gelişimin doğru bir ölçüsü değildir.

Kazanmak tek başarı ölçümüz olmamalı. Bu zihniyeti değiştirmeli ve neyin önemli olduğunu ölçmeye başlamalıyız. Bir çocuğun bireysel gelişimini, çabasını ve bireysel performansını ölçtüğünüzde eğlenirler.

Bu sorunları nasıl düzeltiriz?

Tek hedefiniz kazanmaksa, çıkmaz bir yoldasınız. Gelişime ve eğlenceye odaklanmak için hedeflerinizi çocuklarınızla birlikte ayarlayın. Bunu doğru yaparsanız, bazı oyunları kazanmak doğal bir sonuç olacaktır.

Önemli olanı ölçün: Çocuğunuzun başarısını bir spor etkinliğinin sonucuyla ölçmeyi bırakın ve onun yerine bireysel çabasını, ilerlemesini ve eğlencesini ölçün. Bunları ölçerseniz, çocuklarınız daha çok eğlenecek, daha hızlı gelişecek, daha uzun süre oynayacak ve...bekleyin...daha çok oyun kazanacak.

Doğru uyumu bulun: Çocuğunuz bir takımda veya eğlenmediği bir ortamda oynuyorsa, bir değişiklik düşünün. Eğer ona hitap etmezsen, sonunda bırakacaktır. Daha fazla oynama süresi ve güven elde edebilmeleri için yeteneğin daha düşük seviyede olduğu bir takım bulmanız gerekebilir. Daha fazla arkadaşla oynayacakları bir takım bulmak, hatta bir süreliğine farklı bir sporu denemeyi düşünmek faydalı olabilir.

 

Bu yazı toplam 1218 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim