• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Hakkari'de tarihi Medrese muamması

Hakkari'de tarihi Medrese muamması
Hakkari’de müzeye dönüştürülmesi beklenen tarihi Meydan Medresenin ne olarak kullanılacağı tam bir muammaya dönüştü.
Hakkari’nin Osmanlı idaresine girmesiyle birlikte yerel Hakkari beylerinden İbrahim Bey tarafından 1701 yılında Biçer Mahallesi’nde yaptırılan ve kentin sembolü haline gelen iki katlı, dikdörtgen planlı tarihi Meydan Medresesi’nin akıbeti belirsizliğini koruyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hakkari Valiliği'nin işbirliğiyle 2006 yılı Mayıs ayında restore çalışmaları başlatılan medresede incelemelerde bulunan dönemin Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, ildeki tarihi eserler ile kültürel değerlerin medresede sergileneceği müjdesini vermişti.
 
Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Roleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden görevlendirilen bir mimar, bakanlık tarafından hazırlanan 'Yöresel Kültür Değerlerinin Teşhir ve Tanzimi' projesi kapsamında medresede çalışmalarda bulunmuştu. Cumhuriyet döneminde bir süre cezaevi olarak da kullanılan tarihi Meydan Medresesi'nin restore çalışmalarının bitmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredileceği ifade edilmişti. Ancak tarihi Meydan Medresesi’nin müze yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor.
 
"TARİHİ MEYDAN MEDRESESİ MÜZE İÇİN UYGUN GÖRÜLMEDİ"
 Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Meydan Medresesi’ni müzeye dönüştürmek için çalışmaların yapıldığını ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının medresenin müze yapılmasının uygun olmadığı raporu üzerine restore çalışmalarının durdurulduğunu belirttiler. Yetkililer, tarihi medresenin yaklaşık iki ay önce Hakkari Üniversitesi’ne devredildiğini ileri sürdüler. 
 
Hakkari Üniversitesi yetkilileri ise, tarihi Meydan Medresesi’nin üniversiteye devredilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne resmi yazı gönderildiğini ancak halen bir cevap gelmediğini açıkladılar. Hakkarili vatandaşlar, kentin sembolü haline gelen Meydan Medresesi’nin müze olarak kullanılacağı müjdesine sevindiklerini ancak yıllardır hiçbir gelişmenin yaşanmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını belirttiler.
 
Türkiye’nin birçok ilinde müze bulunmasına rağmen Hakkari’de bulunmadığını ifade eden vatandaşlar, yörede çıkartılan tarihi eserlerin başka ilde sergilenmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söylediler. Haber: Feyzullah Taş (İHA)
 
medrese-1.20141206114712.jpg
 
medrese-2.20141206114720.jpg
 
 
 
 
Bu haber toplam 4099 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim