• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Hakkari'de ulusal kıyafet yürüyüşüne onbinler katıldı

Hakkari'de ulusal kıyafet yürüyüşüne onbinler katıldı
Hakkari’de Kesk Şubeler Platformu öncülüğünde “İç Güvenlik Paketi” ni protesto etmek amacıyla düzenlenen “Ulusal kıyafetime dokunma” yürüyüşüne onbinlerce kişi katıldı.

Kesk Şubeler platformu tarafından Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Kesk binası önünde ulusal kıyafetlerle toplanan binlerce kişi buradan yürüyüşe geçti.

Ellerinde değişik pankartlar bulunan kalabalık Çevre yolu caddesi üzerinden Pagan Caddesine oradan da yürüyüşlerini sürdürerek Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde yürüyüşlerine son verdiler.


Haberin Fotoğraflarını Görmek İçin Tıklayın


Aileler çocukları ile birlikte ulusal yerel kıyafetleri ile yürüyüşe katılarak ulusal kıyafetime dokunma sloganı atarak iç güvenlik paketine tepki gösterdiler. Yöresel kıyafetli renge renk giyimli kadınlar bir taraftan erkekler ise bir taratan saatlerce halay çektiler.


Haberin Görüntülerini Görmek İçin Tıklayın


Burada konuşan Kesk Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cemal Balıkesir, iç güvenlik paketinin derhal geri çekilmesini gerektiğini söyledi. Artık polisin savcı görevi yapacağını belirten Balıkesir, bununda beraberinde birçok sıkıntı getireceğini belirtti.

Balıkesir,”” POLİS DEVLETİ - SIKIYÖNETİM YASASI GERİ ÇEKİLSİN! Biz demokrasi, eşitlik, barış, kardeşlik ve insanca bir yaşam talep ettikçe AKP iktidarı haklarımızı, özgürlüklerimizi törpülemeye devam ediyor. Varlığını halkı daha çok zapturapt altına almaya bağlamış olan AKP iktidarı toplumun çeşitli kesimlerinin talepleri için harekete geçmesini dahi darbe girişimi olarak algılıyor. Bunun için, iktidarını korumanın tek yolu olarak darbe dönemlerini gölgede bırakacak “İç Güvenlik” yasa tasarısına sığınıyor.

 İŞTE AKP’NİN HAYAL ETTİĞİ “YENİ TÜRKİYE”

 “İç Güvenlik” yasa tasarısındaki her cümle AKP iktidarının nasıl bir “YENİ TÜRKİYE” hayal ettiğini gözler önüne seriyor.

Tasarı Yasalaşırsa; Talep ve itirazlarımızı dile getirdiğimiz sendikal eylemler öncesinde ‘makul şüpheli’ gerekçesiyle “tedbir” göz altıları yapılabilecek. Dolayısıyla Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımız fiilen ortadan kaldırılacak. Valiler, kaymakamlar sıkıyönetim ve OHAL dönemlerinde olduğu gibi yetkilendirilecek.

Kendilerini yargıç ve savcılar yerine koyup kararlar alabilecekler. Valinin ilan ettiği yasaklara uymayanlar 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılacak. Vali toplumsal olaylarda belediyenin araç ve gereçlerine el koyabilecek, personeline emir verebilecek.

 Polis aynı zamanda savcılık yapacak. Savcı kararı olmadan ve kimseye haber vermeden vatandaşları 48 saat gözaltında tutabilecek. Hâkim ve savcı kararı olmadan istediği kişinin üstünü, eşyasını, aracını arayabilecek. Toplumsal olaylarda “cebinde taş vardı” gerekçesiyle bile silah kullanabilecek. Polisin aldığı herhangi bir önleme karşı çıkan vatandaş gözaltına alınabilecek.

Dinleme, gizli soruşturmacı kullanma ve teknik takip yetkileri genişletilecek, Ortada hiçbir suç ya da şüphe olmasa da herkesin telefonu hâkim kararı olmadan dinlenebilecek. Sahte ve hukuk dışı kanıt yaratma faaliyeti sistematikleştirilecek.

Sakatlanmalara, yaralanmalara ve ölümlere yol açan TOMA’ların sıktığı basınçlı sularda üç gün çıkmayacak boyalı kimyasal madde kullanımı serbest olacak. Yoğun biber gazı saldırılarında korunma aracı olarak ağız ve burunun çeşitli yollarla kapatılması; “yüzün maske ile kapatılması” kabul edilerek 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Yöresel kıyafetlerin giyilmesi örgüt propagandası kapsamında değerlendirilip suç sayılacaktır. Sosyal medyaya getirilen sınırlamalar, yasaklamalar, cezalar artırılacak. Dolayısıyla haber alma ve iletişim ağı özgürlüğü daraltılacak.

POLİS DEVLETİ-SIKIYÖNETİM YASA TASARISI GERİ ÇEKİLSİN!ADI “İÇ GÜVELİK” OLAN AMA GERÇEKTE DARBE DÖNEMLERİNİ ARATMAYAN BU SIKIYÖNETİM YASA TASARISININ YASALAŞMASI HALİNDE;

 • 17-25 Aralık soruşturmalarıyla kesintiye uğrayan AKP’nin kendi yargısını yaratma faaliyetine Özel Yetkili Mahkemelerin “İhtisas Mahkemesi” adı altında yeniden kurulması ile devam edilecektir. Kısacası “Devlet Güvenlik Mahkemeleri” dönemine yeniden dönülecek.

• Avukatların soruşturma dosyasına ulaşım hakkı ‘’gizlilik’’ kararları ile yeniden kısıtlanacak dolayısıyla savunma hakkı fiilen ortadan kalkacağı için hukuka aykırı sahte kanıtlarla soruşturmalar yürütülebilecek

• Kamu görevlisine “tehdit” temelli ek korumalar ve cezasızlık alanı yaratılacak. Siyasal iktidarın ve onun emri doğrultusunda hareket eden silahlı kamu görevlilerinin mutlak dokunulmazlığı karşısında hak arama yolları otomatikman tıkanacak.

• Kayıt dışı gözaltı, işkence ve polis infazı artacak.

 • Arama için belirsiz ‘’makul şüphe’’ standardına geri dönülerek, hiçbir dayanağı bulunmayan “şafak baskınları”, gözaltılar olağan hale gelecek.

• “El koyma’ yetkisinin genişletilmesi ile birlikte gerçek ve tüzel kişilerin malvarlıklarına daha soruşturma aşamasındayken el konulabilecek.

 İç Güvelik yasa tasarısı AKP ‘nin “iktidarımıza biat edecek kullar istiyoruz” fermanından başka bir şey değildir. AKP iktidarı gittikçe çürüyen, temelleri sarsılmaya başlayan Korku İmparatorluğunun ömrünü uzatmak için devreye soktuğu Polis Devleti Yasa Tasarısı ile bize “ya bizim istediğimiz makbul vatandaşlar olursunuz ya da makul şüpheli tercih sizin” demektedir.

 AKP, yoksulluğa, sefalete, iş cinayetlerine, kadın cinayetlerine terk ettiği halkın, biriken tepkisinden korkmaktadır. Bu nedenle halkın değil, kendi iktidarının güvenliğini sağlamak için Polis Devleti sınırlarını aşarak ülkeyi koşar adım faşizme götüren yasa tasarısını TBMM’den geçirmek için elinden geleni ardına koyamamaktadır.

Oysa bizim yeni bir SS yasasına değil, demokrasinin, adaletin, barış ve kardeşliğin tesisine yönelik düzenlemelere ihtiyacımız var. Bunun için temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekilmelidir. Demokrasiden, barıştan, kardeşlikten, insanca yaşamdan yana olan herkesi

Yarın Çok Geç Olmadan; Toplumda var olan kutuplaşmayı daha da arttıracak, Uzun süredir üzerimize çöken karanlığı daha da zifiri hale getirecek olan Polis Devleti-Sıkıyönetim Yasa Tasarının Geri çekilmesi için Mücadeleye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından kalabalık İç güvenlik Paketi’ne tepki amaçlı bir süre oturma eylemi yaptılar. Sahne alan Fakiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi  sanatçılarının canlı müziği eşliğinde halay çeken binlerce kişi iç güvenlik paketi tasarısından vaaz geçilmesini istediler. Yürüyüşe DBP, HDP, Meya-Der, İHD, STK temsilcileri, barış anneleri ve on binlerce kişi katıldı. Yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 7917 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim