• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Necip Zeydan ile Yeniden

Hakan Taş

Bazı insanlar konuşarak kendilerini ifade ederler. Bazıları da susarak… Necip Zeydan, farklı bir karektere sahip, az konuşan çok dinleyen, sessiz görünen ama beyninde ince zeka ve güzellikler barındıran iyimser bir kişiliktir. Medyatik değildir, reklam ve abartıyı sevmez. Geçenlerde aktif siyasete göz kırparak adres olarak CHP’yi tercih ederek yeniden siyaset arenasına çıkmaya hazırlanırken hoş bir sohbet gerçekleştirdik. İşte detaylar;

-Aktif siyasete neden ara verdiniz?

“Topluma hizmet etmenin çeşitleri vardır. Örneğin kamuda görev alıp hizmet edilir. Sivil Toplum Kuruluşlarında, meslek odalarında veya siyaset sahnesinde. Ben inşaat mühendisiyim. Kamuda uzun yıllar çalıştım. Hakkari merkezde 17 yıl Kontrol Mühendisi, Şube Müdürü, İl Müdürü olarak görev yaptım. Ankara’da Ulaştırma Bakanlığı’nda dokuz yıla yakın Daire Başkanı olarak görev aldım. Hayatım hep topluma hizmet etmekle geçti. Bundan da son derece memnunum. Tüm bu önemi görevlerden dolayı siyasete ara verdim.”

-Yüksekova’nın il olma durumu neden geciktirildi?

“Bu soruyu muhattaplarına sorarsanız mutlaka verecekleri bir cevapları vardır. Yinede benim bir yanıt vermem gerekirse, Hakkari’mizin il olarak kalmasını, Yüksekova’mızın da il olmasını arzu ederim”…

-Sizce ilimizin temel sorunları nelerdir?

“Hakkari’deki sorunları Türkiye’nin sorunlarından ayrı düşünemeyiz. Temel sorunumuz İŞSİZLİKTİR. Bunun sonucunda ise geçim sıkıntısı ve çoğalan yoksulluktur. Tek çare, YATIRIM-ÜRETİM-İSTİHDAMDIR. Yatırım için de para lazım. Ülkeler yatırım programlarını ya kendi öz sermayeleri ile yaparlar, ya da yabancı sermaye o ülkeye güvenir yatırım ortamını uygun bulur ve gelir yatırımını yapar.

Böylece üretim yapılır ve iş sahaları açılır. Üretimden elde edilen gelirin de adaletli dağılımı sağlanmalıdır. Yani adil bir gelir dağılımı olmalıdır. Yüksek bir gelir elde etmek için de katma değeri yüksek teknolojinin üretilmesi şarttır.

Bunun için de aklın bilimin ışığında bir eğitimin daha da yaygınlaştırılması ve uygulanması elzemdir. Kalkınan ülkeler bu yöntemle hamlelerini gerçekleştirmişlerdir. İlimiz özelinde tarım ve hayvancılık devlet tarafından daha fazla destek bulmalıdır. Et-Süt Kombinesi yeniden açılmalıdır.

necip-zeydan.jpgSınır ticareti canlandırılmalı, halen açılmayan Derecik Sınır Kapısı bir an evvel açılmalıdır. Yüksekova Selahattin Eyubi Havaalanı komşu ülkeler ile bir ticaret noktası olarak dönüşülmelidir.

Çevre, ekosistem, ekolojik denge tahrip edilmeden maden sahaları araştırılıp bulunarak işletmeye açılmalıdır. Maden sahaları için gerekli fizibilite çalışmaları yapılarak rantabıl bulunması halinde madenleri mamul hale getirecek tesisler inşa edilmelidir. İlimize has ürünlerin marka tescili yapılarak bu ürünler daha geniş pazarlarda yer almalıdır.

Örneğin, Şemdinli balı, tütünü, Çukurca tayini gibi… sorunlarımız var ama çare de var. Ülkemiz insan kaynağı ile, maddi kaynaklarıyla güçlü bir ülkedir. Bu sorunların üstesinde gelecek imkana da sahiptir. Kalkınan ülkeler DEMOKRASİ ile yönetilen ülkelerdir”…

“Sizi artık siyaset arenasında ve mitinglerde görecekmiyiz?

-“Herkes gibi benim de değer verdiğim hususlar vardır. Hayatım boyunca adil olmaya, yapabildiğim kadarıyla dürüst olmaya gayret ettim. Karar verirken aklın ve bilimin ışığında yol bulmaya ve karar vermeye çalıştım. Bundan sonra da hep böyle olacaktır.”

-Peki neden CHP?

“Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti için sayın Genel Başkanımız liderliğinde CHP’nin Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağına inandığım için gururla partinin üyesi oldum.”

“İlimizde “Kanaat Önderi” modası var. Kimlere Kanaat Önderi denir?

“Toplum kendisine bir temsilci, hizmet edecek birisini seçerken o kişinin geçmişine  ve yaptıklarına bakar. Yani karnesine bakar. Topluma hizmet edecek kişi toplumun efendisi değil HİZMETKARIDIR. Birkaç dalkavuğun lakırdısıyla kimse kanaat önderi olamaz”…

İlk buluşma, ilk sohbet olduğu için kendisine fazla sıkmak istemedim. Ama öyle görünüyor ki seçim arifesinde Necip Zeydan’ı bol bol göreceğiz ve canlı yayınlarımıza konuk edeceğiz. Öyle mütevazi ve sakin ki kötümser hiçbir kelime ağzından çıkmıyor. Hoş sohbet ve misafirperverliğinden dolayı Necip Zeydan’a teşekkür ediyorum…

 

Bu yazı toplam 2446 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim