• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Hakkarimiz ve olası deprem

Nevzat Kızılban

HAKKÂRİMİZİN OLASI DEPREM FELAKETLERİNE KARŞI ÇÖZÜMÜ OLMALIDIR 
Hakkari'nin alternatif Berçelan yolu projesi bitmiş ve onaylanmış olan Hakkari-Ördekli arası hızlı bir şekilde inşaa süreci yapım işine başlanması, Proje çalışmaları ve proje ihalesi yapılmış ve devam eden Gürpınar -Kırkgeçit-Yalınca arası kısmın proje çalışması hızlıca tamamlanıp inşaa süreci yapım işinin başlatılması, İnkişaf çalışmaları bitmiş olan Yalınca ayırımı -Ördekli arası kısmın proje çalışmaları hızlıca tamamlanıp inşaa süreci yapım işine geçilmesi önemlidir ve bu hizmet Hakkarimiz için bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bu görev ulaştırma bakanlığı karayolları genel müdürlüğü hizmet alanındadır ve başlattıkları  bu çalışmaların hızlıca inşaa sürecinin yapım aşamasının başlatılması önemlidir. Bunun için yerel yetkili yöneticiler konuyu Ulaştırma bakanlığı nezdinde takip etmeli mutlaka sonuç alıcı kararların alınmasını sağlamalıdır. Bilimsel verilere göre büyük deprem dehditi altındaki Hakkari için önemli ve hayati bir hizmet böylece karşılanmış olacaktır.

Hakkari'mizi Ankara'da temsil eden milletvekilleri Ekonomik ve sosyal çıkarlarını, dar İdeolojik çıkarcı hesaplarını halkımızın hayati çıkarları üstünde görme zihniyetini terk etmelidir. Artık mazlum halkımızın hayati hizmet alanları için söyleyecek bir sözleri varsa söylemeli, bugüne kadar yapmadıkları ancak halkımızın ihtiyaç duyduğu hizmetler için yapacak bir işleri varsa da yapmalıdır. 

1930 yılında 7,9 şiddetinde bir deprem ve büyük kayıplar yaşamış olan Hakkârinin mevcut yapı stokunun acil bir şekilde en az bu şiddetteki bir depreme dayanıklılık testinden geçirilerek, uygun olmayan tüm binaların dönüştürülmesi sağlanmalıdır. 

Yapı stokunun depremlere dayanıklı hâle getirilmesi en önemli tedbirdir, deprem öldürmez, çürük dayanıksız yapılar öldürür, zarar verir, bu nedenle yapı stokunun ıslahı herşeyden çok daha önemlidir.
Bu sürecin doğru yönetilmesi iktidar ve yerel yönetimlerin sorumluluğu altındadır. Yapı stokunun dönüştürülmesi için gerekli finansman, uzun vadeli ödeme koşulları, hızlı yapım süreci iktidarın ve yerel yönetimlerin sorumluluğu altındadır. 

Alışılagelmiş klâsik yönetim anlayışı, izah ettiğim bu süreci olumlu yapamayacağını çok üzülerek Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördük ve bu ihmallerin bedelini ülke ve millet olarak çok ağır ödedik. 

Bu felakette hayatını kayıp eden her kardeşimiz için gözyaşı döktük, büyük acılar hissettik, onların acısı bizim ortak acımızdır.

Hakkâri için her iki hayati yapısal hizmetin gecikmeksizin hayata geçirilmesi mevcut iktidarın, Hakkari'yi Ankara'da temsil eden milletvekillerin ve yerel yetkili yöneticilerin birinci öncelikli görev ve sorumluluğu altındadır.
Mesele ciddidir ve hakkarimizin büyük bir felâket yaşamadan bağıra bağıra gelmekte olan tehditlere karşı tedbirlerin alınmasıdır. 

Mevcut yapı stokunun dönüştürülmesi ve şehirlerarası yolun yapılması hizmetlerini ilave olarak, deprem felaketi anında halkın toplanacağı yerlerin belirlenmesi, halkımızın barınma imkanları, halkımıza gıda ve sağlık tedbirleri alınmalıdır.

Sevgili Hakkarili hemşehrilerim duydum ki evlerini sigorta ettiriyorlar. Doğru yapıyorlar ancak yanılgıya düşmesinler sigorta zarar ziyan içindir, önleyici bir tedbir değildir.

Çoğu hemşehrim sigorta ettirdikten sonra üstüne bir rahatlık geliyor, sanırsınız ki depreme karşı tedbir aldı. Olası bir felakette uğrayacağımız zararı en aza indirmek için sigorta gerekir, ancak bunun depreme karşı bir tedbir olmadığının da bilincinde olacağız.

Bu yazı toplam 2927 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim