Murat Taş
Yetim Bırakılan Bir Grup
Süper Lig’de şampiyon belli oluyor, alt liglerde Play-Off heyecanı yaşanıyor, kimi takım sevinç gözyaşı döküyor kimi ise sessizce küme düşmenin acısını yaşıyor.
Ülkenin dört bir yanında sezon kapanırken, bir grup var ki hâlâ belirsizliğin içinde kaderini bekliyor: Bölgesel Amatör Lig 1. Grup…
Kurtalan’da oynanan ve ligin kaderini değiştiren o maç hâlâ hafızalarda. Şırnak Petrolspor’un 4-1 önde olduğu dakikalarda kimse böyle bir son beklemiyordu. Dakikalar ilerledi, goller geldi ve Kurtalanspor inanılması güç bir geri dönüşle maçı 5-4 kazandı.
Futbolun içinde mucizeler vardır elbette… Ama bu maçtan sonra ortaya atılan iddialar, yapılan yorumlar, yükselen itirazlar futbolun önüne geçti.
Ligden düşme hattındaki takımlar ses yükseltti. “Bu maç araştırılmalı” dediler. Türkiye Futbol Federasyonu devreye girdi, savunmalar istedi, dosyayı incelemeye aldı. İşte ne olduysa ondan sonra oldu… BAL 1. Grup adeta kaderine terk edildi.
Play-off maçları ertelendi.
Takımlar beklemeye başladı.
Bir gün geçti… Bir hafta geçti…
Derken iki haftayı aşkın süre geçti ama hâlâ net bir karar çıkmadı.
Oysa burada bekleyen sadece maçlar değil…
Bekleyen insanlar var.
Bekleyen futbolcular, teknik heyetler, yöneticiler, emekçiler var.
Zaten ekonomik sıkıntılar içinde ayakta durmaya çalışan kulüpler için geçen her gün yeni bir yük anlamına geliyor.
Çoğu takımın tesisi yok. Futbolcular otellerde, pansiyonlarda kalıyor. Günlük yemek masrafları, ulaşım giderleri, konaklama ücretleri derken kulüpler adeta nefes alamaz hale geliyor.
Örneğin temsilcimiz Hakkâri Zapspor…
Sezon boyunca yokluk içinde mücadele etti. Zor şartlarda savaşarak ligi ikinci sırada tamamladı. Ama bugün hâlâ belirsizliğin içinde bekliyor.
Takımın kalıcı bir tesisi yok. Her gün futbolcu başına yaklaşık iki bin beş yüz liralık masraf çıkıyor. Konaklama, yemek, ulaşım derken kulübün omzundaki yük daha da büyüyor.
Peki, bu yükü kim görüyor?
Büyük şehirlerde milyon Euroların konuşulduğu futbol düzeninde, Anadolu’nun sahipsiz kulüpleri yine unutuluyor.
Oysa bu takımlar sadece futbol oynamıyor. Bir şehrin umudunu taşıyorlar. Bir çocuğun hayalini, bir memleketin heyecanını yaşatıyorlar.
Hakkâri’de, Şırnak’ta, Siirt’te insanlar bu takımlar sayesinde aynı tribünde buluşuyor. Belki de hayatın bütün zorluklarını doksan dakika boyunca unutuyorlar.
Şimdi ise bu şehirler sessizce federasyondan çıkacak kararı bekliyor.
Türkiye Futbol Federasyonu artık bu belirsizliği sona erdirmeli. Elbette adalet yerini bulmalı, iddialar titizlikle incelenmeli.
Ama süreç uzadıkça mağdur olan yine emek veren Anadolu kulüpleri oluyor.
Çünkü bazı takımların kaybedecek milyonları yok…
Onların kaybed