• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

BİLAL ÇİÇEK İLE SÖYLEŞİ

Hakan Taş

Hakkari’de son yıllarda en çok konuşulan, en çok çene yoran isim Akmercan Hakkari sorumlusu Bilal Çiçek, Gazeteciler Cemiyetimizi ziyaret ettiler.

İlk kez Hakkari’de doğalgazı konuştuk:

ÖZGEÇMİŞİNİZ?

“01.06.1985 Van doğumluyum. 2007 yılı Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. Evli 2 çocuk babasıyım. 15 yıllık sektör deneyimim ile Akmercan Şirketler Grubu bünyesinde 2018 yılından itibaren Hakkâri-Yüksekova Bölgesi Yöneticisi olarak görev yapmaktayım.”

AKMERCAN’I TANIMLAR MISINIZ?

“Akmercan Şirketler Grubu bir aile şirketi olarak 1991 yılında kurulmuştur. Özellikle hizmet sektöründe olmak üzere birçok farklı sektörde faaliyet göstermektedir. 1994 yılında Çevre Temizliği ve Katı Atık Yönetimi, 1999 yılında inşaat sektörü, 2007 yılında ise enerji sektöründe faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. Bugün itibariyle 12 il ve 63 ilçe olmak üzere toplam 75 belediye de doğalgaz dağıtım faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Elektrik üretim santralleriyle de enerji üretimi yapmaktadır.”

HAKKÂRİ’DE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI NE AŞAMADA?

“EPDK’nın vermiş olduğu Doğal Gaz dağıtım Lisansı akabinde, Hakkâri il merkezinde 2018 yılında doğal gaz alt yapı yatırımlarına başlanmıştır. Başta Şehir giriş istasyonu olmak üzere, çelik boru ve polietilen boru hatları yatırımlarını her yıl düzenli olarak etap etap yapmaya devam etmiştir. 2022 yılı yatırımlarıyla birlikte toplam yatırım metrajımız 115 km ye ulaşmıştır.

Bu şekliyle imar yolları durumları ve tatbikat projesinin %85 ni tamamlamış olmaktayız. Kalan %15 lık kısmı imar yolu sorunlarının çözülmesi sonrasında önümüzdeki yatırım yıllarında tamamlamayı planlamaktayız. Yatırım yükümlülük süremiz 8 yıl olmasına rağmen 4 yıl içerisinde yatırımların %85 ini tamamlamış bulunmaktayız.

Bu haliyle yükümlülüğümüz 4 yıl önünde hızlı bir yatırım sürecini yürütmüş olmanın mutluluğu yaşıyoruz. Kasım 2022 itibariyle 9.130 müşterimiz doğal gaz kullanım konforunu yaşamaktadır.”

HANGİ SIKINTILAR İLE KARŞILAŞIYORSUNUZ?

Doğalgaz altyapı çalışmaları sırasında karşılaştığımız sorunları sıralayacak olursak;

  1. Hali hazır yollar ile imar planlarının uyuşmaması
  2. Protokol yapılan kurumların geçiş izni için çok yüksek bedeller çıkarması
  3. Coğrafik zorluklar ve iklim koşulları
  4. Altyapı ağının düzensiz olması
  5. Yeraltı şebeke hatlarının sayısal ortamda bulunmaması
  6. İfraz ve parsel sorunları

BU AŞAMADA BELEDİYE VE KARAYOLLARINA DÜŞEN GÖREV NEDİR?

“Belediyenin nazım imar planına göre tüm cadde ve sokakları açması, Karayollarının ise kendi ağlarında bulunan yollar için protokol bedellerini makul seviyelere indirmesi ve yatırımlarımızı gerçekleştirme konusunda işleri zorlaştırmak yerine kolaylaştırmalarını beklemekteyiz. Güzel bir söz vardır “ Kolaylaştırınız, Zorlaştırmayınız. Nefret ettirmeyiniz, Sevdiriniz” Biz bu düsturla çalışıyor ve hareket ediyoruz. Tüm Kurumlarında böyle davranmasını bekliyoruz.”

DOĞALGAZDAN FAYDALANAMAYAN VATANDAŞLARIN HAKLI TEPKİLERİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

“Mevsimsel şartlar, Coğrafik zorluklar ve Ekonomik koşullara rağmen, yatırım yükümlülüğümüz 4 yıl önünde bir yatırım tamamlama gibi büyük bir başarıya imza atmış bulunuyoruz. Hakkâri Merkezde kalan %15 lik kalan yatırımında en kısa sürede tamamlayacağımız planlamaktayız. Vatandaşlarımızın bu konuda anlayışla bekleyeceklerini değerlendirmekteyiz.”

ÜÇ YILDA %85’LİK BİR BAŞARI, ZORLU ŞARTLARDA BU ORAN?

“Genel Merkezimizin Hakkâri Merkez için bütçe ve yatırım konusunda yapmış olduğu pozitif ayrımcılık ile Sn. Valimizin yardımları, Belediyemizin gerekli çalışma izinlerini vermesi, ekiplerimizin yoğun çalışma çabaları ile bu seviyeye ulaşmış bulunmaktayız. Emeği geçen herkese sizler aracılığıyla bir kez daha teşekkür etmek isterim.”

BU YIL FATURALAR KABARACAK MI?

“Dünyada artan enerji tabiki bu kapsamda doğal gaz fiyatları, Devletimiz tarafından çok büyük bir oranda sübvanse edilmektedir. Vatandaşımıza yansıyan çok az bir kısmıdır. Bu haliyle doğal gaz kömürden bile ucuz hale gelmiştir. Devletimiz büyük bir oranında maliyeti karşılayarak vatandaşımızın üzerinden çok büyük yük almıştır. Tabiki enflasyon oranında her şeyde oluşan maliyet artışları doğal gaz faturalarına da yansıması kaçınılmadır. Vatandaşlarımıza daha tasarruflu doğal gaz kullanmalarını öneriyoruz.”

KALAN %15’LİK KESİM NE ZAMAN DOĞALGAZA KAVUŞACAK?

Herhangi bir mücbir sebep olamaması halinde 2023 ve 2024 yılları içerisinde kalan %15’lik yatırımı tamamlamayı planlamaktayız.

YÜKSEKOVA İLÇESİ NE ZAMAN DOĞALGAZA KAVUŞACAK?

“2022 yılı içerisinde Yüksekova İlçemizde Şehir giriş istasyonu ( RMS-A) kurulumunu tamamlamayı planlamaktayız. BOTAŞ’ın iletim hatlarını tamamlaması akabinde 2023 yılı son çeyreğinde dağıtım faaliyetlerine başlayıp gaz arzını sağlayacağız.”

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Bu söyleşi ile umarız bir nebze de olsa vatandaşlarımızın akıllarındaki soru işaretlerini gidermişizdir. İlimizde ulaşabileceğimiz son haneye kadar çalışmalarımızı aynı azim ve performans ile sürdürerek vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz.

Bilal Çiçek henüz 37 yaşında genç ve çalışkan bir kardeşimiz. Her türlü saldırıya uğradı ama yılmadı. Üslup ve edebini bozarak kimseye karşılık vermedi. Doğalgazı alamayan bir çoğumuz doğal olmayan ölçüde kendisine hakaret ettik. Kötü sözlere kulağını tıkayarak işine devam etti. İlimizde alt yapı ağı düzensiz, imar yok, coğrafi ve iklim koşulları da eklenince gecikme kaçınılmaz oldu. Merkezde sadece yüzde 15 lik bir kesim kaldı. Seneye bu kesim de doğalgaza kavuşacaktır.

Bilal Çiçek sima olarak sert görüntülü olsa da tüm benliğini saran bir vicdanı, tertemiz bir kalbi vardır. İlimizde yüzlerce fakir fukaraya destek sunduğunu da belgeledik. Medyatik değil, reklamı ve abartıyı da sevmez. Bu yüzden 5 yıldır ilimizde görev yapan Çiçek, ilk kez gündemimize konu oldu.

akmercan-m-jpg-d.jpgakmercan-m.jpg

 

Bu yazı toplam 2218 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 18
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim