• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari'miz kentsel dönüşüm istiyor

Nevzat Kızılban

Hakkarimizde halkımıza, gençlerimize İş imkanı ilk çözülmesi gereken sorundur. 
Üretim araçları, madenler başta olmak üzere fabrikalar, enerji üretimi, Tarım ve hayvancılık üretimi işsizliğe çaredir, iş imkanı sağlar.

Hakkari'de bu potansiyel var, her ilden daha fazla var, ancak organizasyon, kaynakları doğru yönetme yok denecek kadar zayıftır. Sorunun çözümü öncelikle kentsel yönetimde eğitim, bilgi, emek ve deneyimli insanlar olmalıdır.
Halkımızın depreme dayanıklı modern konuk edinmesi, ev sahibi olması çözülmesi gereken ikinci büyük sorundur.

Toki küçük projelerle çalışıyor, bunun büyüyerek, kent genelinde yayılarak devam etmesi sağlanmalıdır.
Hakkarimizin üçüncü büyük sorunu göç sorunudur ve çok büyüktür,  halkımız evini barkını, yerini yurdunu geride bırakıp göç ediyor.

Göç sorunu nedeni terördür, terörü arkasına alanlar ve terörü bahane edenlerin halkımıza yönelik baskı, zulmüdür.
Tek çare halkımızın öz iradesiyle ütopik ideolojileri, sahte hesap ve hedefleri çöpe atarak, insanlığın ortak evrensel temel değerleri etrafında birliğidir. 

Hakkarimizin halkımızın en önemli sorunlarından hayati derecede olanı kendi kültürü, edebiyat, müziği kısaca tarihten gelen öz değerlerini özgürce yaşaması sorunudur.

Bunun için insanlığın ortak evrensel temel değerlerine göre Dilde, Eğitimde, Yönetimde, Statüde ve Anayasal eşitlik hakkının güvence altına alınmasıdır. Halkımızın ulusal değerlerini özgürce yaşaması hakkıdır.

Halkımız kasıtlı üretim ve statükocu derin devlet patentli örgütler eliyle yabancı dar radikal İdeolojik ütopik hesapların kurbanı edildi. Halkımızı etkisi altına alan bu yabancı dar radikal İdeolojik ütopik hesap ve hedeflerden kurtulması yine halkımızın kendi elindedir.

Hakkarimizin kadim kültürünü yozlaştırma operasyonları tüm hızıyla sürdüğünü söyleyebilirim.
Başta göstermelik şişirme düğün törenleri gelir. Hepimiz kimin kaç gram olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu tür toplumu görgüsüz hale getiren, kültürü yozlaştıran aşağılayıcı kompleksli törenler Hakkari'mizin bir değeri değildir.  

Hakkari'mizin düğünleri sadedir, görkemlidir, asil yapısına gelenek ve göreneklerine uygun yapılır. Düğünlerde toplumun aşağılanmasına izin verilmez, düğüne katılım sağlayan herkes çiftlere, gelin ve damada gücü oranında desteğini kapalı zarfla takdim eder ve Hakkari tarihî boyunca bu böyle olagelmiştir.

Hakkâri halkımız Hakkari dayanışmasıyla olaya bu doğrultuda el koymalıdır.
Hakkari'de ebediyete intikal edenleri uğurlama halkın ortak acısıdır, tüm Hakkari halkı bu acıya ortak olur. Merhumun kimliğine, sosyal statüsüne bakılmaz, herkes sahip çıkar.

İçme ve kullanma suyu sorunu, çevre sorunları, doğal kaynakların korunması, doğayı koruma sorunu, Hakkari çevre ağaçlandırma, Hakkariyi yeşil kent hâline getirme sorunu, ulaşım sorunu, cadde ve sokaklarda çamur, toz, Toprak sorunu, evsel atık sorunları, say say bitmez sorularla boğuşuyor.

Bütün mesele sorunların ve çözümün farkında, doğru çözüm projelerine sahip Kentsel yönetim oluşturmaktır.

Bu yazı toplam 2140 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim